BUHAR ODASI

BUHAR ODASI NEDİR FAYDALARI NELERDİR?
Spor yaptıktan sonra vücut ter yoluyla toksinleri ve zararlı maddeleri dışarı atar. Ayrıca kaslar da çalışırken tükettiği enerji nedeniyle laktik asit üretirler. Genellikle spor yaptıktan sonra sıcak bir ortamda bulunmak ya da duş almak ter yoluyla vücuttan dışarı atılan ama uzaklaştırılamamış olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca sıcak ortamda bulunulduğu zaman kan akışı hızlanır ve bu sayede de spor sonrasında kaslarda birikmiş olan laktik asitler oksijen alarak parçalanırlar. Kısacası spor yaptıktan sonra sauna ya da buhar odası kullanımı vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlar. Bu nedenledir ki çoğu spor salonunda buhar odası ve sauna kullanımı yaygındır.

Buhar odasındaki nem oranının yüksekliği sayesinde ciltteki nem kaybı az olur ve cilt dışarıdan da aldığı nem sayesinde toksinleri vücuttan uzaklaştırırken sıvı kaybına uğramaz. Ayrıca buhar odasındaki ısı sayesinde dolaşım sistemi hızlanır ve kandaki oksijen miktarı artış gösterir. Vücutta artan oksijen ise spor sonrasında kaslarımızda birikmiş olan laktik asidin daha hızlı parçalanmasını sağlar.

BUHAR ODASI

BUHAR ODASI

Buhar odaları, insanların rahatlamasını sağlayan yerlerdir. Sıcak odalardır ve sıcaklığın etkisi ile vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Buhar odaları, oluşturulan buharın kapalı alanda tutulmasını ve ortamın iyice ısınmasını sağlar. Vücudun arındırılma alanı olarak kabul edilir. Buhar, kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Buhar odası havuz ve sauna sonrası tavsiye edilen sıcak odalar olarak tanımlanır. Çeşitli egzersizler yaptıktan sonra saunaya girenler, sıcak hava etkisiyle derinin kurumasını sağlar. Saunada kuruyan terin atılabilmesi için sıcak ve nemli bir ortama ihtiyaç duyulur. Buhar odaları bu amaçla yapılır.

 

BUHAR ODASI

BUHAR ODASI FAYDALARI NELERDİR?

* Buhar odasında oturmanın, özellikle yaşlı insanlarda kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.Buhar odası terapisinin kan basıncını düşürdüğü ve kalbi daha sağlıklı tuttuğu yanı sıra ülserler gibi yaralar nedeniyle kırık cilt dokusunun onarılmasına yardımcı olduğu da gösterildi.

* Hem buhar odaları hem de saunalar ısı nedeniyle bir kişiyi terletir Terleme gözenekleri açar ve dış cildi temizlemeye yardımcı olur.Sıcak yoğunlaşma, kir ve ölü deriyi durulamaya yardımcı olur ve akne tedavisinde kullanılır.

* Genellikle egzersiz yaptıktan sonra bir kişinin kasları boğazını hisseder. Bu ağrı, gecikmiş başlangıç kas ağrısı olarak bilinir ve hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sağlamak için kasları rahatlatmak önemlidir.Egzersiz öncesinde bir buhar odası da kullanılabilir, zira egzersiz öncesi ısınma gibi eklemleri gevşetir ve esnekliği arttırır.

* Bir buhar odası, strese tepki olarak salınan hormon olan kortizol seviyesini de düşürebilir. Kortizol seviyesi düştüğünde insanlar daha fazla kontrole, rahatlamaya ve gençleşebilirler.

* Buhar odasındaki ısı vücudun etrafındaki mukoza zarlarını açar. Bu, birisinin daha derin ve kolay nefes almasını sağlayacaktır.
Buhar odaları, sinüslerde ve akciğerlerde tıkanıklığı parçalayacak ve bu nedenle soğuk algınlığı tedavisi, sinüslerin blokajını kaldırma ve nefes almaya yardımcı olmak için kullanılabilir.

* Bir kişi buhar odasında olduğunda kalp atış hızı artar. Egzersizden sonra bir buhar odası kullanırlarsa, kalp atış hızı yükselebilir.Uzmanlar, sağlıklı bir egzersiz programının yanında kullanıldıklarında, buhar odası tarafından üretilen ısı ve vücudun kendine özgü terlemesinin vücudu uyararak sağlıklılığı artıracağını bulmuşlardır.

 

BUHAR ODASI

BUHAR ODASININ RİSKLERİ VAR MIDIR?
Buhar odasının hijyen, odayı kullanma süresi, kullanma sıklığı gibi etkenlerden doğan riskleri bulunmaktadır. Kullanılan buhar odasının her müşteriden sonra dezenfekte edilmesi ve günlük olarak genel temizliğinin yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde çeşitli enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Odayı kullanma süresi ise mutlaka takip edilmeli, aralarda en az 20 dakikalık nefes molalarına çıkılmalıdır. Özellikle belirli rahatsızlıkları bulunan kişiler için uzun süreler buhar banyosu yapmak kalp krizi, baygınlık gibi sorunlara neden olabilir. Buhar banyosunu kullanma sebebine göre kullanma sıklığını belirlemek önemlidir. Üst üste birden çok gidilen buhar banyoları vücut derisinin aşınmasına, kalp ritim bozukluğuna ve benzer türde rahatsızlıklara yol açabilir.

 

BUHAR ODASI

BUHAR ODASI KİMLER İÇİN TEHLİKELİDİR?
Buhar odaları 13 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler , kalp ve damar hastalığı bulunanlar ve açık yara/enfeksiyon riski taşıyanlar için tehlikeli olabilir. Buhar odasında yoğun nem ile artan kalp hızı, verilen hastalıkları tetikleyerek olumsuz durumlara yol açabilir. Benzer şekilde iyileşmemiş yarası olan kişilerin de mikrop kapma ihtimali olduğundan tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. Buhar odasını kullanmadan önce, bilinen bir rahatsızlığın olup olmaması saptanmalıdır.

 

BUHAR ODASI

BUHAR ODASI NASIL YAPILIR?
Şahsi kullanım için evlere yapılan buhar odaları ile otel, spa merkezi gibi genel kullanıma açık yerlerin buhar odaları farklı şekillerde yapılmaktadır. Öncelikle buhar odasının kullanım kapasitesi tespit edilmeli ve planı çizilmelidir. Buhar odası için kullanılacak malzemelerin tümü nem, buhar ve sıcağa dayanıklı ürünler olmalıdır. Buhar odası tesisatı da fayans zemin ve duvarların altına gizlenerek tehlike oluşturulması önlenmelidir. Buhar odası kapıları da aşınmaması ve buharı içerde tutması için krom kaplama olarak üretilmektedir. Buhar odalarında genellikle köşeli oturma alanları oluşturulur. Sosyal tesislerde kullanılan buhar odalarında birden çok katlı oturma alanları da tasarlanabilmektedir. Temelden yapılan buhar odalarının yanı sıra hazır olarak satılan buhar odası kabinleri bulunmaktadır. Özellikle tadilat sürecinden ve maliyetten tasarruf etmek için oldukça tercih edilen buhar odası kabinleri, evlerde kullanılmaktadır.

BUHAR ODASI